Helmikuun sana

Velka

Matteus 18 luku. Jeesus kertoo tässä luvussa anteeksiantamattomuuden ja loukkaantumisen orjuuttavasta vaikutuksesta ja sen ikeestä. Anteeksiantamisen kiirehtimisestä sekä sen välttämättömyydestä. Jotta asia tulisi kerralla ymmärretyksi Jeesus käyttää hyvin sokeeraavaa vertausta.

Lue Matteus 18:21-35. Jotta ymmärrämme sanojen suunnattomuuden tulee meidän tietää mikä leiviskä ja talentti on. Ne ovat mitta yksikkö, esimerkiksi kullalle hopealle ja muille metalleille. Nyt ajattelemme, että vaihtoyksikkönä on kulta.

Talentti on noin 37,5 kg tämä kerrotaan vertauksen mukaisesti 10 tuhannella. Tämä tekee 3,75 miljoonaa. Näin laskettuna palvelija oli velkaa kuninkaalle 375 tonnia kultaa!

Kullan tämän päivän arvo on 33,1 €/g tai 33096,78 €/kg. Eli vertauksen palvelijan velka oli miljardeja euroja! Niin suuri, että sen takaisin maksu oli mahdoton!

 

Kuningas tässä vertauksessa on Jumala joka antoi suurimman velkamme, se on synti velan anteeksi. 1 Johanneksen kirje. 1: 9. Jos me tunnustamme syntimme, on hän uskollinen ja vanhurskas, niin että hän antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä. Kyseessä on siis sellainen velka jota ihminen, ei kerta kaikkiaan kykene suorittamaan edes osittain. Jeesus suoritti tämän velan maksun! 1 Pietarin kirje 2: 24 joka "itse kantoi meidän syntimme" ruumiissansa ristinpuuhun, että me, synneistä pois kuolleina, eläisimme vanhurskaudelle; ja hänen "haavainsa kautta te olette paratut." Näin olemme Kuninkaan edessä velattomia ja armahdettuja, ei omasta ansiostamme vaan yksin armosta!

Tästä armahduksesta huolimatta tämä palvelija, eli seurakunnan jäsen tapaa pian kanssa palvelijan joka on hälle velkaa 100 denaria. Yksi denari on päivänpalkka, jolloin tämä velka olisi n 4 kuukauden palkka. Verrattavissa pieneen loukkaantumiseen. Nämä palvelijoitten velat eivät ole ollenkaan verrattavissa toisiinsa.

 

 

Uskova ihminen joka ei kykene antamaan anteeksi kanssapalvelijalleen, on jo tuomittu kadotukseen, koska syntivelan anteeksi saaminen on riippuvainen siitä, että itsekin annan anteeksi toiselle, hänen rikkomuksensa ja loukkauksensa minua kohtaan. Vertauksen mies hylkäsi tämän Kuninkaan anteeksiannon omalla anteeksiantamattomuudellaan.

Tässä vertauksessa kuuluu Evankeliumin ääni, koska vielä tänään Jeesus istuu armoistuimellaan ja Hänellä on valta antaa syntejä anteeksi.